Lewes FC’yi tepeden tırnağa değiştiren reklam ajansı

TASARIM VE REKLAM AJANSINDAN FARKLI ÇALIŞMA
MARKA KİMLİĞİ OLUŞTURMAK

Tasarım stüdyosu, bir futbol kulübüyle çalıştı

İngiliz tasarım stüdyosu -ülkemizdeki deyişle reklam ajansı– geçtiğimiz yıl, East Sussex kulübü futbol takımıyla dijital iletişimleri, görselleri ve marka stratejisi üzerinde çalıştı. Gelişim öncelikli yaklaşım ve bunun tasarım yoluyla sağlanması asıl hedefleriydi. Böylece “David and Goliath” kimliği geliştirildi.

Takımın destek tabanını güçlendirmek ve yeni taraftarlar çekmek amacıyla, görsel kimliğini “radikal olarak geliştirmek” için Lewes FC ile birlikte çalıştı. Bu çalışmaların kısa tarihçesi ise son derece ilginç şekilde ilerledi. Kısaca göz atmak gerekirse çalışma aşamaları iddialı ve yenilikçiydi.

Şirket ekibinin, nispeten küçük olmasına rağmen, spor sektöründe “cinsiyet eşitliğinde öncü çalışmalar” gerçekleştirdiğini açıklandı. East Sussex 2017’de, erkek ve kadın takımları arasındaki bütçelerini eşitledi. Böylece paranın cinsiyetler arasında eşit olarak dağıtılması sağlandı.

2010 yılında, Lewes FC firması da özel mülkiyetten toplu mülkiyet modeline geçerek, taraftarların kulübün hisselerini satın almasına izin verdi. 2021 yılı Aralık itibarıyla, hisseler dünya çapında 34 ülkeye dağıtılmış oldu. Böylece büyüme ve tanınma stratejilerine yön verildi.

Baxter, bu kültürün marka stratejisine öncülük ettiğini açıklıyor. Sloganlarını “Spor, David ve Goliath hikâyesini sever!” olarak belirledi. Taraftarlar, sunulan marka bilincinden daha fazlasını almıyorlardı. Bu algılara, tutumlara ve önyargılara meydan okuyan küçük bir kulüp projesiydi.

“Gücünün üzerinde yumruk atan bir takım”

Baxter& Bailey reklam ajansı, hedefin başlangıçta dijital odaklı olduğunu açıkladı. Stüdyo, ziyaretçilere bilet ve mal satın alma gibi geleneksel hizmetler sunan ve aynı zamanda canlı sonuçları da görüntüleyen bir web sitesi oluşturmak için kulüple birlikte çalıştı. Uygun tasarımlar yapıldı.

Maç Merkezleri olarak adlandırılan, her oyun için belirlenmiş alanlar, gol atan oyuncular ve daha fazlası hakkında maç raporu bilgileri sağlıyordu. Baxter, “Web sitesinin şu anda işlevselliği açısından çoğu Premier Lig kulübü kadar iyi olduğunu söyleyebilirim” diyordu.

Şirketin değerlendirmesine göre tasarım, “klasik futbol taraftarlarının ayrıntılara ve istatistiklere duyduğu ihtiyaçtan”, kulübün ilerici ruhunun ilgisini çekebilecek yeni izleyicilere kadar etkiliydi. Site takımın genişleyen hayran kitlesini memnun etti. Sonuçların da gösterdiği gibi, Lewes FC her zaman “ağırlığını aşan bir takım” olmuştu. Baxter analizlerinde: “Sadece yerel olarak değil, dünya çapında futbol taraftarları arasında da kesinlikle bilindiği nettir.” diye ekliyordu.

Görseller konusunda “Doğru bir tutum” sergilemek

Baxter & Bailey, dijital uygulamalar için armayı değiştirmiş olsa da, tasarım zaten “mükemmel derecede güçlü” olduğu için konsept pek değişmemişti.

Tasarımcıya göre bu, kimlik çalışmalarının çoğunun tonunu belirledi. Baxter, “Hiçbir şeyi değiştirmeden her şeyi değiştirmek istedik” diye ekliyor ve profesyonel güncellemenin “kulüp markasının kalbindeki gücü” korumak için var olduğunu açıklıyordu.

Tasarımcılar, kimliğin geri kalanı için stüdyo bölgenin kültürlerarası ve yaratıcı manzarasını birleştirmeye hevesliydi. Sanatçılara, tasarımcılara ve film yapımcılarına ev sahipliği yapan East Sussex, bölgesinin bir “tutum potası” olduğunu söylüyordu.

PR ve Reklamcılık arasındaki temel farklar

En önemli eklemelerden biri, bölgenin yerel baskı ve erken dizgi tarihinden esinlenerek halen kullanımda olan dokulu yazı tipiydi. Baxter, tahta blok tipografinin bir “bolşi tavrı” iletmesini umduğunu söylüyordu. Tipografik işlem, Lewes FC’nin yeni sahiplerinin gönderilen kutusunda görülebiliyordu. Takım oyuncularının ilham aldıkları armada: “Come on you Rooks” yazıyordu.

Tasarımcılar, ekibin ses tonu için “sinirli”den “yapıcı” ve “saygılı”ya kadar yeni dönüşümler olduğunu ve bunların yine “açık sözlü bir tavrı” güçlendirmeyi amaçladığını ekliyordu.

Takımın “Dennis the Menace renklerini” zorlamak

Baxter, takımın kırmızı ve siyah çizgilerinin (Dennis the Menace renkleri) “biraz hediye” olduğunu belitiyordu. Tasarım stüdyosu, bu çizgileri canlandırılabilen veya fiziksel ürünlere uygulanabilen bir grafik desenin temeli olarak kullandı.

İnsan ve Renklerin Dünyası

Bir görseldeki stadyumun resminde, siyah ve kırmızı çizgiler arka plandaki sembolik tepeleri oluşturuyordu. Çok sağlam ve tanıdık bir şeyle onu zorlamak, onunla eğlenmek ve bu şekilde geliştirmek mümkündü.

Ayrıca Baxter & Bailey ekibi, kulüp için arma ve takımın çizgilerinin zikzak yorumunu içeren yeni bir bayrak tasarladı. Renkler böylece tamamen daha yaratıcı bir noktaya zorlanıyordu.

Yaşanan ana tasarım zorlukları teknikti, örneğin farklı işlevleri ekibin web sitesine yerleştirmek veya küçük bir futbol takımının kolayca kullanılabileceği bir dizi marka yönergesi hazırlamaktı.

Bu çalışma sonunda, küçük bir kulübün nadiren sahip olacağı bir dizi marka yönergesine sahip olmuşlardı. Yeni dijital ürünler, yeni baskılı ürünleri geliştirebilecek ve takımın kimliğini ürünlere uygulayabilecekleri anlamına geliyordu.
2022 senesinde çalışmaların kulüp üzerindeki etkileri daha net izlenebilecek.

Önerilen makaleler