Gerilla Reklamcılık

“Endüstriyel pazarda faaliyet gösteren pek çok şirket, gerilla pazarlamanın sadeliğinden, basitliğinden yararlanıyor. Çünkü gerilla pazarlama gerçekten etkili ve üstelik yüksek pazarlamanın etik standartlarını koruyarak çalışıyor.”

-Jay Conrad Levinson

Sözlük anlamıyla gerilla, İspanyolca’da “küçük savaş” anlamına gelir. Organize düşman ordularıya çatışan küçük savaş birimleri de böyle adlandırılır. Gerilla reklamcılık terimi, silahlı siviller tarafından kullanılan, küçük taktik stratejilerden esinlenmiştir. Bu taktiklerin çoğu pusular, sabotajlar, baskınlar ve sürpriz unsurları içerir. Aynı şekilde düşük bütçe ve yatırımla, kısıtlı kitleye yapılan sunumları “Gerilla Reklamcılık” olarak ifade etmek mümkündür. Temel unsurları şunlardır:

* Ani ve beklenmedik
* Klasik yöntemlerden bağımsız
* Orijinal (fark yaratan)
* Şaşırtıcı formatlı
* Düşük bütçeli
* Sonuç (eylem) odaklı

Bahsettiğimiz özelliklere günümüz dijital dünyası bir yenisini daha eklemiştir: Kontolsüzce yayılan ve hızla trendleşen yapıda olması. Buna pazarlama dilinde “viral” hale gelmesi denilmektedir. “Sana daha fazlasını anlatmalıyım!” ifadesiyle canlanan süreç, hızlı ve etkin ilerler. Aynı bağlamda başarılı bir “fısıltı gazetesi” etkisi de doğaçlama gelişir. İç ya da dış mekan farketmeksizin yapılan gerilla reklam, etraftaki insanları şaşırtarak doğrudan sonuca gidebilir. Özellikle bir etkinlik bünyesinde ve umulmadık şekilde sunulması etkisini artırır.

Gerilla reklam yapabilmek için bolca düşünce fırtınası ve ciddi bir eylem planı yapılmalıdır.

80’li yıllardan sonra ortaya konan bu tip pazarlama stratejileri, KOBİ olarak adlandırılan endüstriyel platformlarda da başarılı sonuçlar yaratmıştır. Özellikle lansman aşamasındaki ürünler için bu tip reklamlar sunulmuştur. Yeri gelmişken, gerilla reklam prosesi için bir de dezavantajdan bahsetmek gerekir. Köklü ve oturmuş markalar için, yeterince profesyonel hazırlanmamış kampanyalar ters tepebilir. Arkasında ciddi yatırımlar olan, köklü markalar için gerilla reklamlar pek önerilmez. Bu nedenle ne kadar bütçe ile ne tip reklam yapılması gerektiği iyi düşünülmelidir.

Sonuç olarak değişen sosyo-ekonomik yapıyla ve hızla dijitalleşmesiyle, cesur yeni dünya, reklamcılık için geniş ve büyüyen bir pazar sunmaya devam ediyor.

Önerilen makaleler